• Het begin van het nieuwe jaar brengt veel mogelijkheden met zich mee om fiscaal slimme keuzes te maken.
  • Expert vermogensplanning Gordon Doull van ABN AMRO MeesPierson deelt zijn fiscale tips voor 2023.
  • Business Insider maakt een selectie van vijf zaken om op te letten: van slim schuiven met spaargeld en beleggingen tot het schenken van een jubelton.
  • Lees ook: Dit mag je in januari per dag aan gas en stroom verbruiken onder prijsplafond voor energie

Het begin van het nieuwe jaar brengt mogelijkheden mee om fiscaal slimme keuzes te maken. Per 1 januari 2023 zijn er weer fiscale en andere financiële zaken die veranderen. Het is handig om te kijken waar je rekening mee moet houden.

Lees ook: 19 belangrijke veranderingen voor je portemonnee in 2023: bekijk het overzicht!

Business Insider behandelt in dit artikel 5 fiscale tips die zijn samengesteld door Gordon Doull, expert vermogensplanning bij ABN AMRO MeesPierson.


Tip 1: Let op met verdeling van je vermogen tussen sparen en beleggen

Bij de vermogensbelasting in box 3 voor sparen en beleggen geldt vanaf dit jaar een regeling waarbij de verhouding tussen spaargeld en beleggingen van belang is voor de belastingdruk. Het is in dit verband belangrijk om in de periode rond 1 januari 2023 uit te kijken met het verplaatsen van vermogen van spaarrekeningen naar beleggingen en andersom.

Voor de vermogensbelasting geldt 1 januari als de zogenoemde peildatum. Aangezien het op dat moment fiscaal gezien voordeliger is om relatief meer spaargeld te hebben in verhouding tot beleggingen, kunnen belastingplichtigen in de verleiding komen om vlak voor 1 januari beleggingen te verkopen en geld tijdelijk op een spaarrekening te parkeren. Dat levert een lagere belastingdruk op in box 3. De fiscus wil zogenoemde 'peildatumarbitrage' echter tegenaan.

Heb je je beleggingen kort voor 1 januari 2023 verkocht en houd je deze als banktegoed om vervolgens in de eerste drie maanden van het jaar weer daarmee te gaan beleggen, dan kan er volgens de Belastingdienst sprake geweest van zogenoemde peildatumarbitrage.

De belangrijke vraag daarbij is of de transactie gemotiveerd was door een zakelijke overweging. Dat kun je in de belastingaangifte vermelden.

Als er sprake was van een zakelijke overweging om vermogen naar een spaarrekening te brengen, dan rekent de Belastingdienst in 2023 met het veronderstelde rendement van 0,36 procent voor spaargeld in box 3.

Heb je puur om fiscale redenen geschoven tussen spaargeld en beleggingen, dan kan de fiscus als sanctie de transacties negeren en bijvoorbeeld een groter deel van je vermogen tot als belegging meerekenen. Daarvoor geldt een fictief rendement van 6,17 procent in 2023, waarover belasting wordt geheven.

De fiscus kan de zakelijkheid van de overwegingen toetsen. Maar je kunt ook zelf aangeven in de belastingaangifte of je transacties zakelijk waren of niet.


Tip 2: Check bezwaarprocedure box 3 

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest om de oude manier waarop belasting werd geheven in box 3. Door een uitspraak van de Hoge Raad van eind 2021 zijn bezwaarmakers tegen de zogenoemde 'spaartaks' in het gelijk gesteld.

Echter, vooralsnog worden alleen degenen die actief bezwaar hebben aangetekend tegen de te hoge vermogensbelasting over de jaren van 2017 tot en met 2020 daarvoor gecompenseerd.

Heb je in het verleden geen bezwaar gemaakt tegen de vermogensbelasting in box 3, dan kom je vooralsnog niet in aanmerking voor een teruggave. Het heeft dan zin om de proefprocedures in de gaten te houden die de fiscus in samenwerking met belangenorganisaties bij de rechter gaat voeren. Mogelijk kom je alsnog in aanmerking voor een vergoeding.


Tip 3: doe grote dividenduitkering als je bv hebt als directeur grootaandeelhouder

Als je een ondernemer bent met een bv, dan kun je als directeur-grootaandeelhouder overwegen dit jaar een grote dividendenuitkering doen. Die wordt in box 2 voor 'aanmerkelijke belangen' belast. Het gaat hier om een belang van 5 procent of meer in een onderneming.

Het belastingtarief dat in 2023 geldt in box 2 is 26,9 procent. Vanaf volgend jaar wordt de eerste 67.000 euro van winstuitkeringen in box 2 belast tegen 24,5 procent en alles daarboven tegen 31 procent.

Het is gelet op de tariefwijziging voordeliger om een grotere dividendenuitkering dit jaar te doen. Dat geldt met name als je verwacht in de jaren daarna structureel dividend te moeten uitkeren.


Tip 4: Pas middelingsregeling toe voordat die verdwijnt

Als je als zelfstandige ondernemer een sterk wisselende inkomen hebt, kwam je voor de inkomstenbelasting in box 1 in aanmerking voor een teruggaaf door je inkomen over een periode van drie jaar te middelen. Maar de middelingsregeling komt vanaf dit jaar te vervallen.

Dat betekent dat over de jaren 2022 tot en met 2024 voor het laatst middeling van het inkomen mogelijk is. Pas dit dus toe als je daarvoor in aanmerking komt.


Tip 5: Spreid jubelton over 2 jaar 

In 2022 was het voor het laatst mogelijk om van de hoge zogenoemde jubelton gebruik te maken. Het gaat hier om de eenmalige belastingvrije schenking van ongeveer 106.671 euro die aangewend moet worden voor de aan koop van een eigen woning.

Je kunt de schenking van de jubelton echter over twee jaar verdelen. Als je in 2022 minder dan 106.671 euro hebt geschonken aan een kind of andere begunstigde voor de aankoop van een woning, kun je dat bedrag dit jaar aanvullen tot 106.671 euro. Je moet dan voor beide jaren in de belastingaangifte de optie van de eenmalige schenking aanvinken.

Verder kun je bovenop de jubelton dit jaar nog 6.035 euro belastingvrij aan je kind schenken.

Lees meer over geldzaken: